keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Vapaanapito

Ruska, eli Ruskeli, on tuleva metsästyskoira joka löytää riistan maastosta ampujalle. Tästä syystä Ruskan tulee voida juosta vapaana erilaisissa maastoissa, myös kaukana poluista. Latokaski/Nöykkiö tarjoaa kaupunkiympäristölle epätyypillisesti mahdollisuuden koiran vapaanapitoon läheisellä niityllä.

Aamuisin, aikataulujen aina sen salliessa, Ruskeli pääsee lyhyen hihnaharjoittelun jälkeen sahaamaan niitylle siksakkia. Alle tuntia ei olla vielä onnistuttu viettämään niityllä, eikä pieni koko ole menoa juuri haitannut. Ainoa, mistä voi huomata neidin väsyneen on lyhentynyt etäisyys "kuljettajaan".

Ruska pysyy hyvin lapasessa, kun ympäristö ei tarjoa mitään erikoisempia virikkeitä. Kerran koitti koiraneito karata kontrollista, kun kauempana köpötteli kaksi karvaista koirakaveria. Ruska ampaisi kesken käskytyksen tekemään lähempää tuttavutta, mutta palasi kuitenkin pian ruotuun. Vaadittiin vain, että ruskea salama kuuli ensin nimensä, sitten tänne-käskyn ja lopuksi vielä näki isännän pinkovan matalalentoa vastakkaiseen suuntaan (ei muuten täysin huono suoritus släbäreissä polvikorkeassa niityssä *köh*).

Palkinnoksi luoksetulosta saa aina sen päivän herkkua, tällä kertaa hoviväki tarjoili lehmän mahalaukkua. Prinsessan mahan parannuttua ollaan tasaisesti siirrytty raejuustosta väkevämpiin aineisiin ja nyt menee jo lihapulla. Porttiteoria pitää kutinsa myös koiramaailmassa.

Luoksetulo pillistä toimii tällä hetkellä sanallista käskyä paremmin. Neiti alkaa myös näyttämään merkkejä siitä, että osaa mennä maahan pillistä. Tämä tosin onnistuu vasta sisällä ja silloinkin ehkä joka toinen kerta. Pilliin vastaamisen kehittymistä on mukava seurata, sillä pillin piippauksen saa varmasti kantamaan omaa ääntä pidemmälle "tilanteen ollessa päällä".

Vapaanapito kasvattaa isäntäväen luottamusta koiraan, kenties myös koiran luottamusta isäntäväkeen. Vielä viikko sitten en neuroosiltani raaskinut irroittaa hihnasta edes siivellä herätellessä. Nyt Ruska saa olla lähes joka lenkillä vapaana ainakin hetken. Ainoa huono puoli Ruskelin vapautuneisuudessa on se, että hihnasta on tullut tämän myötä isäntäväen mielivallan ilmentymä, mitä vastaan tulee taistella kynsin ja hampain. Vastataktiikkana pistetään Ruska ignoreen.

Videossa Ruska on jo rehaamisen loppupuolella, mikä käy ilmi tiiviistä yhteydenpidosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti